Roms overzetten

ROM staat voor Read Only Memory . In een RetroPie-context zijn ROM’s digitale kopieën van games die kunnen worden uitgevoerd op emulators (software die uw oude gameconsoles nabootst). Er zijn veel problemen met auteursrechtwetten met betrekking tot het gebruik van ROM’s, dus om de integriteit en levensduur van het RetroPie-project te behouden, kunnen en kunnen de downloadlocaties van ROM’s niet aan de Wiki worden toegevoegd. Dat gezegd hebbende, in de zoektocht naar je jeugd – Google is je vriend.

ROM’s overzetten

Er zijn drie hoofdmethoden voor het overbrengen van ROM’s: via USB-stick, via SFTP en via Windows (Samba)-shares.

USB stick

 1. Zorg ervoor dat de USB-stick is geformatteerd naar FAT32 of exFAT en dat de SD-kaart voldoende vrije ruimte heeft voor alle ROM’s
 2. Maak een map met de naam retropieop de USB-stick
 3. Sluit hem aan op het RetroPie-systeem. Als de USB-stick een activiteitslampje heeft, wacht dan tot het klaar is met knipperen, wacht anders een paar minuten
 4. Verwijder de USB-stick en steek deze in de computer met de ROM’s
 5. Voeg de ROM’s toe aan de USB-stick in hun respectievelijke mappen in de retropie/roms/$CONSOLEmap, waarbij $CONSOLE de naam is van de doelconsole, bijv . snesof arcade.
 6. Sluit hem weer aan op het RetroPie-systeem. Als de USB-stick een activiteitslampje heeft, wacht dan tot het klaar is met knipperen, anders wacht (met veel GB’s ROM’s, wacht enkele uren)
 7. Verwijder de USB-stick. De ROM’s zijn nu overgezet van de USB naar de SD-kaart van het RetroPie-systeem
 8. Vernieuw de gamelijst in EmulationStation door op F4 te drukken, of druk op Start op je controller > Afsluiten > Herstart EmulationStation
 9. De overgedragen games zouden nu zichtbaar moeten zijn in EmulationStation. Als er iets ontbreken, ga terug naar stap 6

SFTP

SFTP (Secure File Transfer Protocol) is een netwerkprotocol waarmee u bestanden veilig via internet of lokaal op hetzelfde netwerk kunt overbrengen wanneer zowel de pc als het RetroPie-systeem via ethernet of wifi op dezelfde router zijn aangesloten.

SFTP/SSH-verbindingsinstructies zijn beschikbaar op de SSH-pagina . Zodra je SSH hebt ingeschakeld en verbinding hebt gemaakt met de door jou gekozen client, kun je de bestanden eenvoudig in de ~/RetroPie/roms/$CONSOLEmap neerzetten, waar $CONSOLE de naam is van de doelconsole, bijvoorbeeld snesof arcade.

Samba-aandelen

Samba is een softwarepakket waarmee u via het netwerk toegang krijgt tot bestandssystemen. Uiteraard moeten zowel uw pc als Pi via Ethernet of Wifi op hetzelfde netwerk zijn aangesloten om uw bestanden met succes over te dragen.

 • Typ in Windows \\RETROPIEin de computermap. Je kunt RETROPIE ook vervangen door het IP-adres van je Raspberry Pi

samba

 • Op Mac OS X/macOS opent u Finder, selecteert u het menu “Go” en “Verbindt met server”. Typ smb://retropieen druk op “Verbinden”.

Handmatig bestanden kopiëren van USB-stick

RetroPie versie 3.0+ bevat een bestandsbeheerder. Hiermee kunt u handmatig bestanden overzetten tussen USB-stick en Raspberry Pi SD-kaart. De bestandsbeheerder kan worden uitgevoerd vanuit het ‘RetroPie’ EmulationStation-menu > Bestandsbeheer . Een handleiding voor bestandsbeheer van Midnight Commander vindt u hier . Uw USB-stick moet in /media/usb. De mappen voor de ROM-bestanden bevinden zich in de retropie/roms/$CONSOLEmap, waar $CONSOLE de naam is van de doelconsole, bijvoorbeeld snesof arcade.

Alternatieve methoden voor toegang tot games